Teknoloji

Yapay Zekanın Avantajları, Bugünü ve Geleceği!

İlk olarak 1940 yılında geliştirilen yapay zeka teknolojisinin bugünü, geleceği ve kullanım avantajlarını sizler için derledik.

yapay-zeka-ns

Hayatı daha kolay hale getiren yapay zeka sayesinde telefonda, bilgisayarda, tablette, evde, sokakta ve iş yerinde her işlemi pratik, kolay, hızlı ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirmektedir. Yapay zeka kullanımı ilk olarak karşımıza 1940 yılında çıkmaktadır. 1940 yılında yapay zekaya sahip makineler insan zekasını taklit ederek bir çok işi yapabilme yetkisini kazanmıştır. Yapay zekaya yüklenmiş programlar aracılığı ile her alanda sentez ve analiz yapabilir ve kısa sürede sonuca ulaşılabilmektedir. Bu sayede zor ve içinden çıkılamayacak kadar karışık pek çok sorun yapay zeka ile çözüme kavuşuyor. Yapay zeka bilgisayar gibi teknolojik aletleri kullanarak insan zihninin karar verme ve problem çözme gibi yeteneklerini taklit etmesiyle dikkatleri çekmektedir. Ayrıca yapay zeka verilere dayanarak tahminlerde bulunarak işlemler yapar. Geliştirilmiş bir yapay zeka oldukça hızlıdır ve hatasız işlemler gerçekleştirebilir. Günümüzde yapay zeka ile sürücüsüz araç kullanımından sanal yardımcılara, görüntü ve yüz tanıma programlarından araştırma ve tanı koyma alanına kadar bir çok alanda kullanımı yapıldığı görülmektedir.

Yapay Zekanın Bugünü

Yapay zeka günümüzde bilişim, bankacılık, endüstri, iletişim, sağlık, otomotiv ve teknolojik gibi bir çok alanda kullanımı yapılmaktadır. Yapay zekanın somut adımı ilk olarak sürücüsüz araç kullanımı alanında oluşmuş olan bir sistemdir. Sürücüsüz araç kullanımda yapay zeka tarafından  trafik akışı ve engelleri tespit edilir. Trafik kurallarına ve işaretlerine uygun olarak ilerleyen yapay zeka gereken yer için rota oluşturur. Ayrıca olabilecek sorunları önceden tespit etmek ve  yazılımını güncellemek içinde devamlı olarak veri alır ve gönderir. Yapay zekanın kullanım alanlardan diğeri ise geçmiş verilere uygun olarak önerilerde bulunmasıdır. Akıllı cihazlar ile daha önce araştırdığınız konu, müzik veya film gibi içerikleri yapay zeka algılar ve araştırma yaptığınız konuya göre öneri seçenekleri ile karşınıza çıkar.Hepimizin kullandığı e-posta alanında da yapay zekadan destek alınıyor. E posta kutunuza gelen mesajlar yapay zeka tarafından denetlenir ve istenmeyen bir e posta ise ayrıştırarak yansıması engellenir.

Teknolojinin ilerlemesi ve geliştirilmesi sebebi ile evimizin bir çok alanında da yapay zekadan destek alınmaktadır. Bunlara örnek olarak kendini ayarlayabilen termostatlar, komutlara göre açılıp kapanan elektrik lambaları, evinizin her alanını hafızasına işleyerek kendi başına silip ve süpürebilen akıllı robotlar, çamaşır rengini ve kirini algılayarak deterjan miktarını ayarlanabilen çamaşır makineleri yapay zekaya verilebilecek örnekler arasındadır.Yapay zekanın sağlık kurumlarında da kullanım alanı oldukça geniştir. Yapay zeka aracılığı ile test, tanıma, araştırma, izleme ve tedavi etme gibi alanlarda kullanımı yapılmaktadır.

Yapay Zekanın Geleceği

Yapay zekanın olanakları ile her geçen gün yeni kullanım alanları keşfedilmektedir. Canlılara özgü olan duygu haricindeki konuşma ve beden dili gibi faaliyetler dışındaki her yeti yapay zeka robotlarına kazandırılmış durumdadır. Yorulmayan ve hiç bir şeye ihtiyaç duymayan robotlar ile üretim kısa zamanda daha fazla olmaktadır. Günlük yaşantımızda dahi bir çok alanda karşımıza çıkan yapay zeka gelecekte insan gücüne dayalı çalışmaların tamamen ortadan kalkacağı ve yapay zekaya sahip robotlar ile yapılacağı belirtilmektedir. Çalışma hayatında insanlara duyulan ihtiyacın azalması yanında akıllı robotlar yaşam alanlarımızda da rutin ve sıkıcı bir çok işi yapabilir hale getirilecektir. Trafik kazaların ve nükleer patlamaların önüne yapay zekalar ile geçilebilir hale gelinebileceği de belirtilen konular arasında yer almaktadır. Sağlık sektörü alanında ise erken teşhis ve tanı sayesinde birçok kişinin hayatı kurtarılacak ve sağlık yaşam sürdürme imkanı tanınacaktır. Ayrıca herhangi bir uzvu doğuştan olmaması veya sonradan kaybedilmiş olması farketmeksizin kişiye uygun yapay zekalı mekanik uzuvlar tasarlanarak eksik olan uzvu tamamlanmış olacaktır. Uzay araştırmaların bilinmeyen ve araştırılmaya devam edilen bir çok konu yapay zekalar ile çözüme kavuşacaktır.

Yapay Zeka Kullanmanın Avantajları

Yapay zekalar insanlar gibi dinlenme, uyuma ve yemek yeme gibi ihtiyaçları olmadığı için gün boyunca aralıksız çalışabilir. Şirketler yapay zekadan yararlanarak aynı anda farklı konumdaki yüzlerce kişiye rehberlik edebilir ve destek sağlayabilirler. Yine zaman alıcı, sıkıcı ve yorucu görevleri yerine getirmek için yapay zeka kullanılmaktadır. Böylelikle çalışanlar yapay zekanın etkisi ile işlere daha fazla odaklanır. Ayrıca yapay zeka ile yapılan işlemlerim tamamında hata oranı en aza indirilmektedir. Karmaşık hesaplama ve veriye dayalı bir çok alanda yapay zekadan da destek alınmış olduğu bilinmektedir. Yapay zeka kişilerin alışkanlıklarına ve ilgi alanlarına dayalı olarak daha fazla tavsiye ve öneride bulunmaktadır.

İçeriğe Ait Yorum Yaz