Teknoloji

Blokchain Teknolojisini Yakından Tanıyalım!

Blokchain teknolojisini nedir? Kullanım alanları nelerdir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Yakından tanımak adına blokchain'i sizler için derledik.

blokchain-nedir

Blockchain yaygın olarak kripto para birimine güç veren teknoloji olarak bilinmektedir. Kripto paralar Blockchain teknolojisinin yalnızca bir koludur. Yirmi birinci yüzyılın en iyi teknolojilerinden biri olarak görülen Blockchain yani diğer adıyla blok zinciri yapılan işlemlerin saatini, tarihini, tutarını, kullanıcının dijital kimliği gibi bilgileri içeren verilerini “hush” adı verilen bir kodlama sistemiyle kodlar. Bu kaydedilen veriler alfanumerik şekle çevirdikten sonra blok verinin olduğu zincire eklenir. Blockchain yani blok zincirinde tutulan veriler, paylaşılan ve sürekli güncelleme yapılabilen bir veri tabanında bulunur ve ağa dahil olan herkes tarafından veriler görülür ve kopyalanabilir. Birçok bilgisayar da kopyası bulunan bu verilerin değiştirilmesi mümkün değildir. Blockchain teknolojisi bir nevi dijital defter görevi görmektedir. Blok zinciri iki temel kavramdan meydana gelmektedir. Blok zinciri oluşturan bloklar ve bu blokları oluşturan kayıtlardır. Blok zincir kayıtları, ilgili blok zincir yapısının üzerine oluşturulan her türlü içerik bilgisidir. Bu bilgiler para aktarımı, müşteri kayıtları, demirbaş girdisi gibi değerler olabilmektedir. Kayıtlar birleştirilip belirli aralıklarla işlenerek bloklar içine yazılmaktadır. Blokların içerisinde kaç kayıt olacağı, kaç işlem sonrası blok tevellüd edeceği gibi kıstaslar blok zincirinin tasarımına mahsustur.

Blockchain Tarihçesi

Blochchain teknolojisi ilk olarak 1991 yılında iki araştırmacı Stuart Haber ve W.Scott Stornetta tarafından belge zaman damgalarının değiştirilemeyeceği bir sistem oluşturma fikriyle ortaya atılmıştır. 2009 yılında Bitcoin’in piyasa girmesiyle birlikte neredeyse yirmi yıl sonra Blockchainin ilk ilk uygulaması kullanılmaya başlanmıştır.

Blockchain Özellikleri Nelerdir?

Blockchain oldukça güvenilir bir teknolojidir. Dijital imza özelliği sayesinde başka birinin kayıtlı kullanıcı hesabına girmesini engeller.

İşlem onayları için belirli bir hükümet ya da banka gibi düzenleyici makamlara bağlı değildir. Kullanıcıların karşılıklı mutabakatı yapılır ve daha sorunsuz, daha güvenilir, daha hızlı işlemler yapılır.

Programlanabilir ve bir kişiye bağlı kalmadan kriterler karşılığında otomatik olarak sistematik eylemler, olaylar ve ödemeler oluşturabilir.

En önemli özelliklerinden biri de değiştirilemez ve şeffaflıktır. Eklenen verileri değiştirmek veya kaydetmek mümkün değildir. Ağ katılımcısının defterdeki değişikliği istediği gibi denetlemesi mümkündür.

Blockchain Teknolojisi Neden Önemlidir?

Verilerin ve kayıtların bir arada tutulması için önemli bir rol oynamaktadır. Bu bilgiler çoğunlukla şirket içinde işlenir veya komisyoncular, bankacılar veya avukatlar gibi üçüncü şahıslar aracılıyla iş ile ilgili süreyi, maliyeti arttırmaktadır. Blockchain işlemin daha hızlı olmasını sağlayarak zamandan ve paradan tasarruf edilmesine imkan tanır.

Birçok insan Blockchain ve Bitcoin’in birbiri yerine kullanıldığını düşünse de gerçekte olay şekilde değildir. Blockchain; tedarik zinciri, finans, üretim gibi birçok sektörle ilgili çeşitli uygulamaları destekleyen bir teknolojidir. Ancak Bitcoin güvenilir olması açısından Blockchain teknolojisine dayanan bir para birimidir.

Blockchain Teknolojisinin Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları;
Blockchain teknolojisinin sağladığı en büyük avantaj sağladığı güvenlik seviyesidir. Bu sayede blok zinciri çevrimiçi işlemlerde hassas verileri korur ve güvence altına alır. Blockchain hızlı ve rahat işlem özelliği sayesinde birkaç gün sürebilecek işlerinizi birkaç dakika içerisinde gerçekleştirme imkanı sunar. Ayrıca merkezi olmayan sınırsız kayıt tutma kapasitesi ve minimum data da avantajlarından biridir. Kullanıcı gizliliği ve düşük işlem ücreti de Blockchain teknolojisinin tercih edilmesini sağlamaktadır.

Dezavantajları;
Blockchain özel anahtar kullanımını içerir. Bir kullanıcı kendine ait olan anahtarını kaybettiği takdirde çok sayıda zorlukla karşılaşır bu da dezavantaj haline gelmektedir. Bir diğer dezavantaj ise düğüm başına lan işlem sayısıdır. İşlem sayısının sınırlı olması ölçeklenebilirliği kısıtlamaktadır. Birçok işlemin ve diğer görevlerin tamamlanması birkaç saat sürebilir ve kaydedilen verileri değiştirmek oldukça zordur.

Blockchain Kullanım Alanları Nelerdir?

Para transferleri
Blockchain sayesinde yedi gün yirmi dört saat anında para transferi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Blockchain wallet sayesinde de kripto paranızı satarak gerçek para birimine dönüştürüp sistemde kayıtlı olan banka hesabınıza para transferi hizmeti de vermektedir.

Tedarik Zincirleri
Firmalar tedarik zincirinde oluşan problemi Blockchain sayesinde anında görebilmekte, aradıkları ürünleri bulabilmekte, ürünleri fabrikadan satış noktasına kadar olan bütün süreçlerini izleyebilmektedir.

Ödül Programları
Sadakat veya ödül programlarının bir yerde toplanması ve izlenmesi sayesinde verilerin ait olduğu şirket kapandığında bile ödül bilgilerine Blockchainle ulaşmak mümkündür.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Ağ Yönetimi
Nesnelerin izlenmesi sayesinde ağa dahil olan cihazlar ve ürünlerin güvenlik kontrolleri sağlanır ve izinsiz erişim Blockchain sayesinde sistemden engellenir.

Reçeteli İlaçların Takibi
İlaç üreticileri, ilaçlarını seri numaralarına göre takip ederek hastaların doğru ilacı alıp almadığını sistemden kontrol edebilmektedir.

Gıda Güvenliği
Tüketiciler Blockchain sayesinde tükettikleri ürünün üretiminden markete gelesiye kadar ki bütün süreçlerini izleyebilmektedir.

Noter Hizmetleri
Çevrimiçi noter hizmetleri için kullanıcılar Blockchain sayesinde dijital sertifikalarını ve belgelerini yükleyerek anında doğrulama hizmeti alabilmektedir. Daha birçok sektörde birçok uygulama alanlarında Blockchain teknolojisi kullanılmaktadır.

İçeriğe Ait Yorum Yaz